Fernand Baudin
A la Conquête de l’Espace
Fernand Baudin heeft een belangrijke invloed gehad in de recente geschiedenis van het Belgisch grafisch ontwerp, met name door zijn internationale betrokkenheid. Zijn teksten over typografie en vormgeving zijn vertaald en hebben in het buitenland succes gehad. Zijn carrière werd gekenmerkt door een periode van belangrijke veranderingen in de grafische technieken, waarbij hij de overstap maakte van het manueel naar het digitaal tijdperk. Zijn typografische “constellaties” zijn gebaseerd op het belang van kalligrafie en, in zijn woorden, van ‘het Gutenbergstelsel’ voor het nieuwe digitale tijdperk.
Zonder te vervallen in nostalgie, verdedigt hij dat het leren van kalligrafie en de oorsprong van het geschreven woord essentieel is voor communicatie. Door zich als typograaf te beschrijven hecht hij veel belang aan het creëren naar de best mogelijke condities voor de lezer en ruimte te laten voor de typografie om zich uit te drukken. Typografie is een voorbeeld waarbij zich verschillende technieken verzamelen naar het voorbeeld van het handschrift. Volgens Baudin is de historische continuïteit dan ook belangrijk.
Zijn talrijke ontwerpen, zoals de affiches voor de Koninklijke Bibliotheek van België (nu KBR) en gemaakte boeken, tonen zijn verovering van de gedrukte ruimte. Het formaat van de affiches is vrij smal, omdat het aangepast is vanaf de glazen deuren waar de affiches werden opgehangen.
De thema’s van de georganiseerde tentoonstellingen zijn zeer gevarieerd, maar Baudin heeft in de loop der jaren toch een standvastigheid weten te creëren. Door de verschillende affiches in hun geheel te presenteren, wordt Baudins typografische nauwkeurigheid blootgelegd; hij beschouwde zichzelf echter niet als een affiche ontwerper.
Als onderdeel van deze tentoonstelling willen we graag de galerie Rossicontemporary bedanken.