O is not a circle

Rossicontemporary, 30.08.2020 — 31.10.2020

O is not a circle

Zonder begin of einde symboliseert de cirkel oneindigheid, de groep, de volmaaktheid. Maar de gesloten vorm is ook een duidelijke afsluiting tussen binnen en buiten de cirkel. Door het ontbreken van sterke randen of scherpe hoeken brengt de cirkel een speelsheid met zich mee, de afgeronde vorm suggereert beweging en zijn krachtige eenvoud heeft een beslissend effect binnen een ontwerp. Een punt, bol, stip, ovaal, de letter O of een ellips: met zijn vele verschijningsvormen zijn er talloze manieren om de cirkel te verwerken in een ontwerp.

Met een nieuwsgierige blik gaat de tentoonstelling O is not a Circle op zoek naar verschillen tussen vorm en typografie, naar overeenkomsten van voorgrond en achtergrond, en naar de limieten van vormen.

Vanuit de elementaire vorm van de cirkel verbindt het Belgisch Instituut Grafisch Ontwerp een reeks affiches uit een Brusselse privécollectie. In de vitrine van galerie Rossicontemporary ontstaat er, los van periode, situatie of ontwerper, een eigenzinnige presentatie affiches.

Als onderdeel van deze tentoonstelling willen we graag de galerie Rossicontemporary bedanken.

O Is Not A Circle, Rossicontemporary Brussels